lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Land of the Free (1998)

Alkuperäisnimi: Land of the Free


Näyttelijät: Jeff Speakman, Lisa Darr, Chris Lemmon, William Shatner
Käsikirjoitus: Ronald Jacobs, Maria James, Jerry Jameson
Ohjaus: Jerry Jameson
Kesto: 1h 32min
Maa: USA
Genre: Toiminta / Martial Arts
Media: DVD

Jeff Speakman on yksi b-elokuvien paremmista ja unohdetuista toimintatähdistä. Itse olen aina pitänyt häntä karismaattisena näyttelijänä, jonka olisi suonut saavan enemmän menestystä ja laadukkaampia elokuvia. Miehen vuonna 1991 tekemä The Perfect Weapon on yksi nuoruuteni ikimuistoisimmista taisteluleffoista. Itsepuolustustaitojen puolelta mieheltä löytyy 4 danin musta vyö Kenpo-karatessa.

Land of the Freessä Jeff näyttelee senaattiin pyrkivän, Aidan Carwellin (William Shatner) kampanjapäällikköä, Frank Jenningsiä. Frank saa vihiä, että hänen edustamansa senaattoriehdokas on sekaantunut terroristijärjestön toimintaa. Näin asiat myös ovat ja Frank joutuu Aidan Carwellin järjestämän takaa-ajon kohteeksi. Mitä Frank voi tehdä, kun kehenkään ei voi luottaa?

Juonta ei voi juurikaan kehua. Elokuva on pitkälti pelkkää takaa-ajoa, mutta sehän tarkoittaa vaan paljon toimintakohtauksia. Lisätunnetta jahtiin tuo Frankin perhe, jota hänen on myös samalla suojeltava. Juoneen mahtuu muutama suuri "älynväläys". Käsikirjoittaja on keksinyt laittaa pääosanesittäjän hyppäämään pilvenpiirtäjän/kerrostalon katolta paloletkun varassa. Onneksi Frankilla on selkä hyvässä kunnossa, kun hänen putoamisvauhtinsa pysähtyy juuri ennen maanpintaa. Toinen nerokas idea on lähteä pois metsän ja puiden suojasta, juoksemaan avoimelle kentälle luoti jalassa helikopteria karkuun, samalla kun kopterista ammutaan uzilla sarjatulta perään. Katsoja ei voi kuin pyöritellä päätään ja sanoa: terve!

Elokuva on varsin vauhdikas ja pitää sisällään monia takaa-ajokohtauksia. Frank ja hänen perheensä pakenevat jalan, autolla ja bussillakin rymistellään. Leffaan on saatu mukaan monta upeaa auton ilmalentoa, jotka näytetään tietysti hidastettuna. Kolareiden kuvaamisessa on ehdottomasti onnistuttu. Jeff Speakman suoriutuu roolistaan hyvin ja on saanut tuotua myös tunnetta siihen mukaan. Taistelukohtaukset ovat aika lyhyitä, mutta tarjoavat silti katsojalle Jeff Speakmanin upeita ja nopeita käsitekniikoita. Mitään suurta lopputaistelua on turha odottaa. William Shatner kun ei tunnetustikaan ole mikään itsepuolustuslajien mestari.

Kauheinta elokuvassa oli sen musiikki. Se oli järkyttävää Amerikan isänmaallista hissimusaa, joka tuntui painajaismaisesti soivan aina väärissä paikoissa.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti