lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Scott Pilgrim vastaan maailma (2010)

Alkuperäisnimi: Scott Pilgrim vs. the World


Näyttelijät: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Ellen Wong, Kieran Culkin, Chris Evans, Brandon Routh, Jason Schwartzman, Alison Pill, Mark Webber, Johnny Simmons, Anna Kendrick, Mae Whitman
Käsikirjoitus: Michael Bacall, Edgar Wright
Ohjaus: Edgar Wright
Kesto: 1h 52min
Maa: USA
Genre: Komedia / Sarjakuva / Toiminta / Fantasia
Media: Bio Rex - 23th Helsinki International Film Festival - Rakkautta ja anarkiaa 2010

Rokkia, rakkautta ja videopelejä

Tapasin unelmieni tytön, mutta jouduin tappelemaan hänen 7 ilkeän exänsä kanssa. Rakkaus ei ole helppoa.

Mitä saadaan, kun yhdistetään komediaa, toimintaa, romantiikkaa, animea, kung fua, videopelejä, musiikkia ja sarjakuvia samaan elokuvaan? Sekasotku voisi joku sanoa, mutta asia on päinvastoin. Scott Pilgrim on yksi vuoden nautittavimmista elokuvakokemuksista.

Elokuva alkaa 8-bittisen ääniraidan soidessa Universal-logon taustalla. Tämä on alkusoitto edessä olevalle viihdepaketille. Elokuvan juoni kertoo parikymppisestä Scott Pilgrimistä, joka seurustelee kiinalaisen lukiolaistytön, Knives Chaun kanssa. Scottilla ja hänen kavereillaan on bändi nimeltä Sex Bob-Omb, joka yrittää saada levytyssopimusta. Eräänä päivänä Scott tapaa un(elm)iensa naisen Ramonan ja rakastuu häneen. Ongelmia on edessä. Ensin edellinen suhde pitäisi lopettaa. Toiseksi kuvioihin alkaa ilmestyä Ramonan exiä, jotka haluavat kirjaimellisesti hakata Scottin ja estää parin seurusteluaikeet. Hänen pitääkin voittaa Ramonan kaikki 7 exää, jotta saisi neidon sydämen.

Ilkeiden exien liiga

Scott Pilgrim perustuu Bryan Lee O'Malleyn sarjakuviin, joita Oni Press on julkaissut kuuden teoksen verran. Elokuvan on ohjannut englantilainen Edgar Wright, jonka edellisiin elokuviin kuuluvat kulttimainetta niittäneet hauska zombiekomedia Shaun of the Dead ja erinomainen poliisikomedia Hot Fuzz, jotka molemmat hän teki Simon Pegg ja Nick Frost kaksikon kanssa. Scott Pilgrim on miehen ensimmäinen amerikkalainen elokuva. Scott Pilgrimiä näyttelee teinikomedioissa (Superbad, Youth in Revolt) näytellyt Michael Cera, joka sopii täydellisesti rooliin. Mary Elizabeth Winstead söpöilee Scottin rakkauden kohteena Ramonana. Sivurooleista mainitsemisen arvoisia ovat Ellen Wongin näyttelemä suloinen Knives Chau sekä Kieran Culkinin tulkitsema Scottin homokämppis Wallace, joka on ehdottomasti leffan hauskimpia hahmoja.

Ramonan exät koostuvat värikkäistä persoonista. Näiden pienten sivuroolien suhteen on tehty loistavia näyttelijävalintoja. Exien joukkoon mahtuu mm. suuren egon omaava toimintastara Lucas Lee, jota näyttelee ennenkin sarjakuvafilmatisoinneissa mukana ollut Chris Evans (Fantastic Four, The Losers). Mies nähdään muuten seuraavaksi Kapteeni Amerikkana. Lisäksi supervoimaista vegaanibasistia Toddia näyttelee Brandon Routh, joka on tuttu Superman Returns-leffasta. Kukkona tunkiolla ja viimeisenä exänä esiintyy Jason Schwartzman (The Darjeeling Limited, Marie Antoinette), joka sopii erinomaisesti limanuljaskamaisen Gideonin rooliin.

Sarjakuvallista ilotulitusta

Edessä on hauskoja hetkiä, jota säestetään välillä videopelimäisillä taisteluilla exien kanssa. Leffan huumori, tapahtumat ja kaksinkamppailut ovat vertaansa vailla. Koskaan ei tiedä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan. Osa hauskoista heitoista ja one linereista jäävät varmasti elämään elokuvan jälkeenkin.

Kung fu-taistelut ovat vauhdikkaita. Esikuvina ovat toimineet anime-elokuvat ja beat 'em up-pelit. Taisteluiden audiomaailmaan on sijoitettu pelien ääniefektejä. Lisäksi lyöntejä korostetaan sarjakuvista tutuilla kirjoitetuilla tehosteilla, tyyliin Kapow ja Krak. Samanlaisia tehosteita käytetään ympäri elokuvaa esim. puhelimen soidessa. Joillekin tästä voi tulla mieleen 60-luvun Batman-sarja. Päinvastoin kuin Batman, Scott Pilgrim ei mene campin puolelle, vaan kaikki taistelut ja iskuefektit on tehty viimeisen päälle tyylikkäästi oikea-aikaisia leikkauksia ja hidastuksia käyttäen. Sarjakuvamaisesti lyönnit lennättävät taistelijoita pitkiä matkoja, korkealle ilmaan ja seinien läpi, ilman että he saavat naarmuakaan. Iskujen osuessa pisteet ja kombot vilisevät ruudulla, ja kun vastus on lyöty, exä räjähtää kolikkosateeksi.

Leffa pitää sisällään viitteitä bändeihin ja vanhoihin videopeleihin. Jokainen tunnistaa nimet Pac-Man, Final Fantasy, Super Mario Bros ja Zelda, jonka tunnusbiisiä myös kuullaan elokuvassa. Sex Bob-Ombin ja muiden bändien esiintymiset ja bänditaistot ovat musiikillisesti, visuaalisesti ja verbaalisesti loistavia. Bassokitara jumputtaa, rokki raikaa ja ei sovi unohtaa biisien hauskoja sanoituksiakaan.

Kaiken toiminnan ja komedian ohella, elokuva on myös kasvutarina. Scott oppii mitä rakkaus tarkoittaa ja kasvaa ihmisenä oppien itsekunnioitusta ja rehellisyyttä. Ihmisen pitää oppia tekemään sovinto menneisyytensä kanssa, jolloin hän voi siirtyä elämässä eteenpäin. Scott Pilgrim vastaan maailma jakaa varmasti mielipiteitä genrejä sekoittavalla ja visuaalisella ulosannillaan. Nyrkkiselvittelyt exien kanssa ovat mielikuvituksellisia, mutta välillä ne ampuvat hiukan liian yli minun makuuni, kuten Bollywood-tanssi tai vegaanipoliisit taistelun aikana. Siitä tulee se pieni ero, joka erottaa elokuvan mestariteoksesta. Joka tapauksessa tykkäsin ja lisään leffan tulevien Blu-Ray-elokuvien "pakko ostaa"-listalleni. Se kilpailee loistavan Kick-Assin kanssa vuoden parhaimman sarjakuvafilmatisoinnin tittelistä.

Genrejä yhdistävä toimintakomedia rokkaa!

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Edgar Wright voitti parhaan ohjauksen pystin Englannin Empire Awards ja SFX Awards -gaaloissa. San Diegon filmikriitikoiden yhdistys palkitsi elokuvan parhaasta editoinnista. Michael Cera sai myös Satellite Awardsin paras komedianäyttelijä -kategoriassa.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 10.3.2012

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti