lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Valhalla Rising (2009)

Alkuperäisnimi: Valhalla Rising


Näyttelijät: Mads Mikkelsen, Maarten Stevenson, Ewan Stewart, Gary Lewis
Käsikirjoitus: Nicolas Winding Refn, Roy Jacobsen
Ohjaus: Nicolas Winding Refn
Kesto: 1h 28min
Maa: Tanska / Englanti
Genre: Toiminta / Seikkailu / Historia
Media: Blu-Ray

Valhalla Rising sijoittuu jonnekin vuoden 1000 tienoille. Aikaan, jolloin kristityt käännyttivät pakanoita uskoon miekan voimalla. Tarinan pääosassa on Yksisilmä -niminen soturi, jota eräs viikinkiheimo on pitänyt vankinaan ja taisteluorjanaan jo vuosien ajan. Yksisilmä pakenee vangitsijoiltaan ja liittyy Jumalaan uskovien ristiretkeläisviikinkien matkaan. Yhdessä he matkustavat tuntemattomaan maahan ja löytävät siellä totuuden itsestään.


Elokuvan kansi antaa olettaa, että kyseessä olisi kunnon soturielokuva, mutta totuus on toinen. Ohjaaja on jakanut elokuvan kuuten eri osaan. Ainoastaan ensimmäinen osa voidaan asettaa soturielokuvamuottiin. Valhalla Rising alkaa erittäin lupaavasti. Yksisilmä taistelee viikinkiheimon orjana ja lopulta pääsee pakoon. Taistelut ovat brutaaleja. Henkiin voi jäädä vain yksi. Veri lentää, luut murtuvat ja vangitsijalta kaivetaan suolet mahasta.

Kun Yksisilmä liittyy ristiretkeläisten matkaan, elokuvan luonne muuttuu täysin. Tämä keski- ja loppuosa elokuvasta on sekavaa ja outoa katseltavaa. Tuntuu siltä kuin soturijoukko olisi napsinut vääriä sieniä päivälliseksi ennen ristiretkelle lähtöä. Ensin seilataan veneellä sumuisella ulapalla. Kun tältä tylsältä matkalta päästään takaisin kuivalle maalle, haahuilevat viikinkisoturit ympäri metsiä ja rantoja etsien pakanoita, joille saarnata teräksellä Jumalan sanaa. Lopulta jokaisella alkaa ilmeisesti viiraamaan päästä ja löytyyhän sitä elämääkin. Ehkä elokuva pitäisi katsoa uudestaan ohjaajan kommenttiraidalla, jolloin Nicolas Winding Refnin kirjoittama visio kirkastuisi.


Elokuvan puolustukseksi on sanottava, että vaikka juoni on tylsä psykedeelinen trippi, niin leffan muilla osa-alueilla on onnistuttu. Valhalla Rising tarjoaa upeita vuori- ja metsämaisemia. Kuvakulmat ja lähikuvat ovat hyvin valittuja ja tunnelmallisia. Maskeerauksessa ja vaatetuksessa on myös onnistuttu. Tämä korostuu entisestään Blu-Ray -julkaisussa, jossa on erittäin hyvä kuva, joka tuo komeat maisemat ja kasvojen uurteet entistä tarkemmin esille. Lika, arvet ja partakarvat miesten kasvoilla, Yksisilmän kulunut nahkaliivi, kiviä peittävät sammaleet ja saniaiset metsässä näkyvät tarkasti kaikessa yksityiskohtaisuudessaan.

Mads Mikkelsenin kivikasvot sopivat Yksisilmän rooliin täydellisesti. Yhtään vuorosanaa miehellä ei ole, koska Yksisilmä on mykkä. Muutenkin vuoropuhelu leffan henkilöhahmojen välillä on minimaalista. Kun taistelukohtauksia on vain alussa ja yksi lyhyt lähellä loppua, ei tällä sankaritekojen vähyydellä lunasteta matkalippua valkyyrien kyydissä Valhallaan. Ei edes puoliväliin asti.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Valhalla Rising voitti Robert -festivaaleilla parhaan maskeerauksen palkinnon.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

Puolitoista tuntia meni elämästä taas hukkaan. Yksi tähti yhdestä silmästä.

Tähdet:
Arvostelija: Tiina

© RetroUljas, lisätty 9.4.2011

Leffaraatiin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti